Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Slim omgaan met water bij renovaties: dit zijn de mogelijkheden

Water is een kostbare hulpbron en het efficiënt beheren ervan kan niet alleen de milieu-impact verminderen, maar ook aanzienlijke kostenbesparingen opleveren. Bij een renovatie zijn er verschillende systemen die kunnen worden geïmplementeerd om het waterverbruik te optimaliseren en slimmer om te gaan met het water. Hieronder worden enkele van deze oplossingen besproken, zoals het gebruik van regenwater en de recuperatie van grijs water.

Regenwater opvangen en gebruiken

Regenwateropvangsystemen bieden een uitstekende oplossing om het waterverbruik te verminderen. Door regenwater op te vangen en te gebruiken voor huishoudelijke taken, bijvoorbeeld voor het doorspoelen van het toilet of voor de wasmachines, kan het drinkwaterverbruik aanzienlijk worden verminderd. Dit systeem bestaat uit een regenwaterput die verbonden is met de dakgoten van het huis. Het opgevangen (en gefilterde) water wordt opgeslagen in een tank, van waaruit het kan worden gepompt voor verschillende huishoudelijke toepassingen. De tank wordt veelal uitgerust met een overloopsysteem om overtollig water af te voeren.

Grijs water recupereren

Grijs water is licht vervuild water dat afkomstig is van onder meer douches, spoelbakken en wasmachines. Dit water kan worden gerecupereerd, gefilterd en opnieuw worden gebruikt voor niet-drinkbare toepassingen, bijvoorbeeld de tuinirrigatie. Door grijs water te hergebruiken, kan het totale waterverbruik in een huishouden met tot wel 50% worden verminderd. Dit systeem vereist een zekere investering en een goede reiniging is belangrijk. Daarom wordt het water opgevangen in een vat met een membraanstation en een bioreactor.

Gebruik van een waterontharder

Voor onder meer de douche en het bad blijft het gebruik van kraantjeswater de logische keuze. Het nadeel is dat kraantjeswater harde mineralen bevat, zoals calcium en magnesium. Dit is niet goed voor het haar en zorgt voor kalkaanslag. Daarom blijft de installatie van een waterontharder aan te raden. Veel mensen kiezen voor een waterverzachter van Bayard, dé Belgische expert op het gebied van waterbehandeling. Een waterontharder of -verzachter is een apparaat dat harde mineralen uit het water haalt. Dit proces, bekend als ionenuitwisseling, voorkomt kalkaanslag in leidingen en apparaten, alsook op oppervlakken.

Warmtepomp voor huishoudelijk warm water

Er zijn verschillende oplossingen om water op een ecologische wijze te verwarmen. Daarbij gaat er steeds meer aandacht naar de warmtepomp. Warmtepompen zijn energiezuinige systemen die warmte uit de lucht, grond of water halen en deze warmte vervolgens gebruiken om lucht of water te verwarmen. Dit is een duurzame manier om in de warmwaterbehoefte van een woning te voorzien en vermindert het energieverbruik aanzienlijk.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar, waaronder lucht-waterwarmtepompen en geothermische warmtepompen. Deze systemen kunnen ook worden geïntegreerd met bestaande verwarmingssystemen en zijn geschikt voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. De installatie van een warmtepomp komt in aanmerking voor subsidies en premies, wat de terugverdientijd ten goede komt.

Waterbesparende kranen en douchekoppen

Tot slot bestaan er verschillende eenvoudigere oplossingen om water te besparen. Waterbesparende kranen en douchekoppen verminderen het waterverbruik zonder aan comfort in te boeten. Deze apparaten mengen lucht met water, waardoor de waterstroom wordt verminderd, maar de waterdruk behouden blijft. Een extra voordeel van dergelijke waterbesparende douchekoppen is dat ze in principe met ecocheques kunnen worden aangeschaft.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips